sobota, 28 stycznia 2012

Miodowo-orzechowe ciasteczka z czekoladą

Dziś w klimacie zimowym.. Pyszne miodowo-orzechowe ciasteczka. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Wyobrażacie sobie, że na diecie możecie poczuć w domu rozchodzący się z piekarnika aromat miodowych ciasteczek, które w dodatku możecie zjeść? How divine!;)
Składniki na ciastka: 
- 6 łyżek otrąb (4 owsiane, 2 pszenne) 
- 1,5 łyżki słodziku 
- 1 białko 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 4 łyżki twarogu mielonego, aksamitnego (ja używam Presidenta) 
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 
- aromaty - użyłam miodowego i orzechów laskowych, ale wybór właściwie jest dowolny 

Składniki na polewę: 
- 1 żółtko 
- 2 łyżeczki kakao odtłuszczonego 
- 2 łyżeczki mleka w proszku 
- słodzik do smaku 

Sposób przygotowania: 
I. Ciastka: 
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. 
2. Wymieszaj wszystkie składniki. 
3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nałóż łyżeczką placki, dowolnej wielkości. Mi akurat z tej porcji wyszło 9 ciastek.
4. Piecz przez 15-20 minut aż ciastka się zarumienią. 

II. Polewa: 
1. Jedyne co musisz zrobić to wymieszać wszystkie składniki.


Smacznego, DukanForever
Print Friendly and PDF

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Nie znam Cię ale już Cię uwielbiam za tego bloga:)Dzięki Ci:*

Anonimowy pisze...

Pychotka...mniaaaaam:)Dzisiaj robiłam - są bossssskie:)

DukanForever pisze...

Super;) Cieszę się, że smakują;)

Anonimowy pisze...

one są chrupkie i kruche takie jak klasyczne na maśle(takich właśnie szukam), czy miękkie??

Prześlij komentarz