Proteiny + Warzywa

Pizza juwenalijna


Trwają juwenalia. A co robią studenci podczas juwenaliów? Jedzą pizzę i piją piwo! Ja, jako dukanowa studentka, stwierdziłam, że nie odpuszczę sobie tej przyjemności;) Piwo sobie oczywiście darowałam, ale pizzę zjeść MUSIAŁAM. Poszperałam trochę w Internecie, pokombinowałam i oto co mi wyszło:






Składniki na ciasto:


- skrobia kukurydziana - 1 łyżka (można dosypać troszeczkę więcej dla uzyskania idealnej konsystencji ciasta)
- drożdże - 1 łyżeczka w kostce
- otręby owsiane - 2 łyżki
- otręby pszenne - 1 łyżka
- odrobina ciepłego mleka albo wody + 1 pastylka słodziku
- 1 jajko
- koncentrat pomidorowy
- oregano, bazylia


Sposób przygotowania:


1. Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego (nie może być zbyt gorące!) mleka/wody z dodatkiem słodziku i odstaw w ciepłe miejsce aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki.
2. Skrobię, otręby i jajko wymieszaj w misce i dodaj rozpuszczone drożdże.
3. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem żeby wyrosło (na około 15-20 minut). Powinno troszeczkę się podnieść.
4. Rozgnieć ciasto na blasze (najlepiej wyłożyć ją papierem) albo w naczyniu żaroodpornym, posmaruj koncentratem i posyp bazylią i oregano.
5. Ułóż na cieście dowolne dodatki (ja ułożyłam pomidory, pieczarki, paprykę i usmażoną wcześniej 1 pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. Na fazie samych protein można ograniczyć się do cebuli i mięsa albo tuńczyka czy krewetek - co kto lubi)
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.


Wychodzi z tego taka średnia, około 30centymetrowa pizza. Pycha;)
Życzę smacznego;)


DukanForever

Szwedzki bufet


Pogoda za oknem w końcu przepiękna. Zawsze zadziwia mnie to jak kawałek błękitnego nieba i słońce potrafią optymistycznie nastawić do życia. Aż się chce urządzić imprezę! ;) a jako, że dokładnie dziś ja i Dukan obchodzimy swoją rocznicę (3 miesiące bycia razem) to jest co świętować! Przedstawiam Wam kilka imprezowych pomysłów, którymi zajadać się będą nawet niedukanowi goście.




I. Ogórek z łososiem - inspirowany przepisem dr. Dukana

Składniki:

- długie ogórki - ilość w zależności od liczby zaproszonych gości - ja zrobiłam z 3 średnich i starczyło na przekąskę dla 8 osób
- 6 łyżek białego odtłuszczonego twarogu mielonego
- 50 gram beztłuszczowego twarogu
- 2 plasterki wędzonego łososia
- przyprawy - sól, pieprz, czosnek
- świeży koperek

Sposób przygotowania:

1. Obierz ogórki i zachowaj skórki. Zanurz je we wrzątku na 3 minuty aby stały się bardziej elastyczne. Odsącz i odstaw.
2. Ogórek pokrój na 4 jednakowe kawałki. Każdy kawałek dokładnie wydrąż, pozostawiając mniej więcej centymetrowej grubości dno.
3. Twaróg mielony wymieszaj z twarogiem niemielonym, dodaj przyprawy, posiekany koperek. Powstałą masą napełnij ogórkowe tubki. Całość udekoruj łososiem.
4. Skórki ogórka pokrój wzdłuż na cienkie niteczki i obwiąż nimi tubki jak wstążeczkami.
5. Odstaw do lodówki aż do momentu podania.




Na stole pojawiły się również:

II. Joankowa sałatka z tuńczyka

Skadniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 opakowania serka grani
- 2 jajka
- 3 ogórki kiszone

Sposób przygotowania:

1. dokładnie odsącz.
2. Pokrój w kostkę ogórki i jajka.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.

III. Galaretki z kurczaka

Składniki:

- pół kurczaka
- żelatyna - 6 łyżeczek
- kostka bulionowa drobiowa
- przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj duży garnek wody z dodatkiem kostki bulionowej, soli, liścia laurowego i ziela angielskiego.
2. Kurczaka dokładnie umyj i włóż do gotującej się wody. Gotuj przez 1,5 godziny. Wyjmij i poczekaj aż ostygnie.
3. Kurczaka pokrój w małą kosteczkę odrzucając tłuste i brzydkie kawałki. Przełóż pokrojone mięso do foremek na babeczki.
4. Z pozostałego ciepłego wywaru odmierz pół litra (można go przecedzić przez ręcznik kuchenny w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu). Dodaj do odmierzonego wywaru żelatynę i wymieszaj dokładnie.
5. Zalej foremki wywarem i odstaw do lodówki do stężenia.

IV. Jajka z kawiorem i odrobiną majonezu light (3% tłuszczu)
V. Kawałki pieczonego kurczaka




Poza powyższymi udział wzięli:

VI. Pieczony udziec indyka pokrojony w plastry
VII. Pieczone skrzydełka kurczaka - dla gości niedukanowych
VIII. Pieczarki marynowane
IX. Ogórki małosolne

X. Kabanosy drobiowe (produkt tolerowany)
XI. Żurawina z chrzanem do mięs - produkt absolutnie NIEDOZWOLONY dla dukanowców.

Udanej zabawy!;)

DukanForever


Potrawka z kurczaka dla zabieganych


Lubię jeść smaczne rzeczy ale, jak to w życiu bywa, nie zawsze mam czas na to by siedzieć w kuchni i wypróbowywać wymyślne przepisy. Dlatego często robię danie, które w 90% przyrządza się samo;) Kiedy jestem zmęczona i nie mam ochoty eksperymentować albo kiedy nie mam czasu, w przerwie między jednym wykładem a drugim, robię tę błyskawiczną potrawkę z kurczaka.



Składniki:

- 2 piersi kurczaka
- mieszanka mrożonych warzyw D'aucy - Azja
- kostka bulionowa
- łyka mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

1. Piersi pokrój w kostkę. Przypraw i podsmaż na patelni.
2. Na podsmażone piersi wysyp mrożone warzywa i wydłub z nich niedozwoloną zieloną fasolę;)
3. Kiedy warzywa już się trochę rozmrożą zalej je kubkiem gorącej wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Dopraw do smaku. Duś pod przykryciem około 20 minut.
4. Na 5 minut przed podaniem mąkę wybełtaj w zimnym mleku i dodaj do potrawki. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez chwilę, żeby sos zgęstniał.

Gotowe. I do tego smaczne i baaardzo sycące;)

Smacznego,

DukanForever


Brokułowy krem z łososiem
Po dzisiejszym egzaminie i przeładowaniu wiedzą miałam ochotę zjeść coś lekkiego i niezobowiązującego. Uwielbiam brokuły, kocham łososia a konsystencja zupy-kremu jest przecudowna. Spróbujcie sami;)



Składniki:
- kilogram brokułów
- 50 gram wędzonego łososia
- kostka bulionowa warzywna
- przyprawy

Sposób przygotowania:
1. Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kostki bulionowej.
2. Po ugotowaniu odlej mniej więcej połowę wody tak żeby zupa nie wyszła zbyt wodnista.
3. Zmiksuj brokuły.
4. Pokrój łososia w kawałki i dodaj do kremu.
5. Dodaj przyprawy - ja sypałam dużo pieprzu;)



Do pomaczania w kremie upiekłam również kajzerki widoczne w tle na zdjęciu;) Przepis na nie podam już niebawem.
Przygotowanie takiego kremu trwa co najwyżej 20 minut, danie jest lekkie i bardzo sycące. Serdecznie polecam;)
Smacznego,
DukanForever


Wiejski bigos na świeżym powietrzu;)
Czyli wspomnień kulinarnych ze wsi ciąg dalszy;) Nie ma to jak po długim spacerze, pracy w ogrodzie albo po prostu po nicnierobieniu na świeżym powietrzu (jak w moim przypadku tym razem) zjeść wielką michę soczystego bigosu z młodej kapusty. Trochę kapusty, porządna garść grzybów, mnóstwo serca i talentu kulinarnego mojej mamy i niczego więcej do szczęścia nie trzeba;)



Składniki:
- główka kapusty
- 5-7 łyżek kapusty kiszonej
- słoiczek przecieru pomidorowego
- jedna cebula
- porządna garść suszonych grzybów - najlepiej borowików i to własnoręcznie zbieranych;)
- 5 łyżek mrożonej włoszczyzny
- sól, pieprz, majeranek, czosnek, przyprawa grillowa, przyprawa warzywna, kilka listków laurowych i ziele angielskie
- słodzik

Sposób przygotowania:
1. Kapustę poszatkuj i wrzuć do garnka wypełnionego 2-3 centymetrami wody.
2. Do kapusty dodaj przecier, kapustę kiszoną, włoszczyznę, posiekaną cebulę, grzyby i przyprawy.
3. Duś do miękkości.
4. Przed zakończeniem gotowania ewentualnie dodaj trochę słodziku, usuń listki laurowe i ziele angielskie.




Smacznego,
DukanForever


Gołąbki
Uwielbiam tą dietę;) Gdyby ktoś mi kiedyś powiedział, że podczas odchudzania będę się opychała gołąbkami bez żadnego zagrożenia dla wagi to pomyślałabym, że zwariował;) A tu proszę. Gołąbki oprócz tego, że wyszły w ogóle, bo robiłam je pierwszy raz w życiu, to jeszcze dodatkowo wyszły przepyszne - smakowały zupełnie jak prawdziwe.



Składniki (mi wyszło z tego 13 gołąbków):
- główka kapusty
- pół kilo odtłuszczonego mięsa mielonego z indyka
- pół kilo pieczarek
- koncentrat pomidorowy
- łyżka mąki kukurydzianej i odrobina mleka - do zagęszczenia sosu
- przyprawy - sól, pieprz, majeranek
- 2 kostki rosołowe

Sposób przygotowania:
1. Sparz kapustę. Jeśli tak jak ja jesteś gołąbkowym nowicjuszem to polecam tą stronę gołąbki krok po kroku
2. Mięso przypraw i wymieszaj z pokrojonymi drobno pieczarkami.
3. Posiekaj drobno to co zostało z kapusty po zdjęciu liści i dodaj do mięsa.
4. Garnek wyściel małymi i porwanymi liśćmi i układaj na nich ciasno gołąbki zawinięciem do dołu. Każdą warstwę gołąbków rozdziel liśćmi kapusty. Zalej gołąbki dwoma szklankami bulionu z kostki rosołowej. Duś pod przykryciem przez około 1 godzinę i 15 minut.
Sos: Pół słoiczka koncentratu wyłóż na patelnię, przypraw do smaku, zagęść mlekiem z mąką kukurydzianą.

Smacznego,
DukanForever


Faszerowana cukinia

Dziś coś prostego ale za to bardzo smacznego;) Wybaczcie jakość zdjęć - są robione telefonem bo aparatu nadal nie mam;)



Składniki (na 1 cukinię)
- 1 średniej wielkości cukinia
- 300 gram mięsa mielonego
- jedna duża cebula
- ząbek czosnku
- pół małego słoiczka koncentratu pomidorowego
- kilka łyżek twarożku granulowanego albo zwykłego twarogu

Sposób przygotowania:
1. Cebulę posiekaj dość drobno i podsmaż z wyciśniętym czosnkiem.
2. Cukinię przekrój na pół i wydrąż delikatnie łyżeczką tak aby nie uszkodzić skórki. Wydrążony miąższ dorzuć do cebuli i smaż przez kilka minut. Jeśli cebula zacznie przywierać do patelni możesz dolać odrobinkę wody.
3. Do cebuli i wnętrzności cukinii dodaj mięso mielone, podsmaż trochę, następnie dodaj koncentrat i dowolne przyprawy. Zostaw patelnię jeszcze chwilę na ogniu - niech się to wszystko jeszcze trochę poddusi.
4. Równomiernie napełnij farszem połówki cukinii i na koniec nałóż dowolną ilość twarogu.
5. Cukinię włóż w "łódeczki" z folii aluminiowej - zabezpieczy ją to przed wyschnięciem i sprawi, że będzie delikatna i soczysta.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Ja robiłam to na oko sprawdzając co jakiś czas czy cukinia jest miękka.



Smacznego,
DukanForever


Prawie jak musaka, czyli bakłażany zapiekane z mięsem mielonym


Bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste, bakman, psianka podłużna. Warzywo albo i owoc (krytycy się spierają;), które ma zarówno wiele nazw jak i zalet;) Największą z nich jest to, że można go przyrządzić na setki sposobów i w milionach kombinacji..Poza tym cieszy się szerokim uznaniem jako afrodyzjak;) Jest bogaty w mnóstwo witamin, potas, żelazo, wapń, obniża poziom cholesterolu i pomaga przy chorobach miażdżycowych i chorobach serca..No powiedzcie sami.. Czy nie jest to warzywo wprost IDEALNE dla nas dukanowiczów? Ma tylko jedną wadę..w Polsce jest warzywem sezonowym pojawiającym się na targach i w sklepach wczesną jesienią..Trzeba korzystać póki się da;)
Dzisiaj przedstawiam Wam potrawę a'la musaka. Musaka to tradycyjna grecka zapiekanka będąca sztandarową potrawą greckich tawern i wielkim przysmakiem turystów. I moim też (od wczoraj;).



Składniki (na 2 porcje)
- jeden spory bakłażan
- ok. 400 gram mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- pół mniejszego słoiczka koncentratu pomidorowego (pomidory i koncentrat można zastąpić jedną puszką pomidorów)
- 3/4 kubka mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- pęczek pietruszki
- przyprawy (ja użyłam soli, pieprzu, oregano i bazylii)

Sposób przygotowania:
1. Bakłażana umyj, pokrój w plastry (mniej więcej półcentymetrowe) i porządnie posól. Ma to na celu usunięcie ewentualnej goryczki. Tak posolonego bakłażana odkładamy na około 20 minut. Po tym czasie wycieramy plastry ręcznikiem papierowym usuwając kropelki soku i nadmiar soli.
2. Drobno posiekaną cebulę podsmaż razem z posiekanym czosnkiem. Następnie wrzuć na patelnię mięso mielone i obsmażaj aż przestanie być surowe. Dodaj pokrojone pomidory, koncentrat i trochę przegotowanej wody ALBO puszkę pomidorów z puszki, dopraw i duś pod przykryciem przez 5 minut.
3. Odstaw mięso. Teraz pora na bakłażany. Po wytarciu ich ręcznikiem podsmaż je na patelni (polecam teflon) aż staną się miękkie.
4. Teraz komponujemy zapiekankę. Pierwsza warstwa - bakłażan, którego można delikatnie osolić. Druga warstwa - porządna garść świeżej, posiekanej pietruszki. Trzecia warstwa - mięso z pomidorami. Czwarta warstwa - znów pietruszka. I ostatnia warstwa - bakłażany.
5. Całość zalej sosem zrobionym z dwóch jajek zmieszanych z mlekiem i jogurtem.
6. Można na wierzch położyć kilka łyżek twarożku granulowanego albo kilka plastrów Zotarelli light (8 % tłuszczu)
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-55 minut.

Smacznego,
DukanForever



Zupa grzybowa
Cytując Mickiewicza.."Grzybów jest w bród! Zabawmy się więc jak za starych dobrych czasów: chłopcy niechaj szukają lisic (czyli kurek), panienki wysmukłych borowików, a wszyscy niech dybią na rydza. Potem zaś - marsz do kuchni!". Co poradzić? Pan każe - sługa musi;) Marsz do kuchni!





Składniki:
- grzyby - najlepiej borowiki ewentualnie podgrzybki - im więcej tym lepiej
- 3 marchewki
- cebula
- 2 piersi kurczaka
- przyprawy
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1/4 kubka mleka
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kostka bulionowa


Sposób przygotowania:
1. Grzyby oczyść, pokrój i wypłucz pod bieżącą wodą.
2. Zagotuj garnek wody najlepiej z grzybową kostką bulionową albo z warzywkiem. Wrzuć grzyby, marchewkę (ja kroję ją na tarce do ogórków), posiekaną cebulę i przyprawy.
3. Kiedy grzyby się już chwilę pogotują wrzuć piersi kurczaka. Ja wrzuciłam całe, pogotowałam pół godziny następnie je wyjęłam, pokroiłam drobniej i wrzuciłam z powrotem do zupy.
4. Gotuj przez około godzinę.
3. Pod koniec gotowania wlej mleko zmieszane z mąką kukurydzianą i poczekaj aż zupa zgęstnieje.


Smacznego,
DukanForever

Pulpeciki z brokułową niespodzianką

Hej hop;) Witam Was po dłuuugiej i kalorycznej przerwie, podczas której miałam okazję przekonać się, że dieta Dukana nie różni się zbytnio od innych i jeśli się jej nie przestrzega, to to co się tak szybko zrzuciło można równie szybko wrzucić z powrotem;) Na szczęście w porę się opamiętałam i teraz znów łechcę podniebienie otrębowymi przysmakami;) Wniosek z tej przygody z węglowodanami płynie jeden...Dukan naprawdę Forever!;)
Na dobry nowy-stary początek szybkie i przyjemne kotleciki z niespodzianką.





Składniki:
- pół kilo mielonego mięsa z indyka
- 20 dekagramów brokułów świeżych albo mrożonych
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, majeranek

Sposób przygotowania:
1. Brokuły podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku (ja wrzucam je na 4-5 minut do wrzącej wody).
2. Mięso mielone zmieszaj z jajkiem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
3. Uformuj z mięsa mały placek, ułóż różyczkę brokuła na środku i ją oblep formując kulkę.
4. Obsmaż pulpeciki ze wszystkich stron.
5. Et voilà! Danie gotowe;)




Smacznego,
DukanForever
Print Friendly and PDF