Proteiny

Naleśniki
Czasem kiedy mam ciężki dzień i nachodzi mnie ochota by rzucić to wszystko w cholerę i zjeść wielgachny kopiec makaronu z masłem życie ratują mi naleśniki. Te pyszne, lekkie i puszyste krążki potrafią zaspokoić niemal wszystkie moje kulinarne zachcianki. Można je zjeść na słodko z serkiem homogenizowanym i galaretką, z powodzeniem zastępują też (przy odrobinie wyobraźni) ciasto na lasagne, makaron, placki tortillowe i wiele wiele innych. Cudo!;)


Składniki (na 4 średniej wielkości naleśniki):
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki twarożku mielonego
- sól albo słodzik

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj tak aby nie było grudek.
2. Wylewaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż na małym ogniu i przewracaj dopiero gdy zetną się od góry.



Smacznego,
DukanForever


Naleśnikowe tortillki z kurczakiem
Chociaż naleśniki same w sobie są pyszne to nie byłabym sobą gdybym pozostawiła je w formie nieprzetworzonej;) W związku z tym i w związku z dzisiejszą specjalną imieninową okazją dodałam trochę kurczaka, jogurtu i keczupu i wyszły mi całkiem przyzwoite proteinowe tortille;)



Składniki:
- naleśniki
- 2 piersi kurczaka
- 4 łyżki jogurtu greckiego light
- łyżeczka musztardy
- po 1 łyżeczce keczupu na naleśnik
- oregano
- 1 spory ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj naleśniki.
2. Kurczaka pokrój w stosunkowo drobną kostkę, przypraw i usmaż na patelni.
3. Przygotuj dip czosnkowy - jogurt wymieszaj z musztardą i wyciśniętym czosnkiem, posól i popieprz do smaku.
4. Naleśniki posmaruj keczupem, posyp oregano i połóż porcję usmażonego kurczaka. Zwiń w rulon i podawaj;)



Danie jest dosyć proste i szybkie - robi się je góra pół godziny a jest naprawdę wspaniałym urozmaiceniem diety, szczególnie w fazie czystych protein.

Smacznego,
DukanForever



Grahamki z parówkami
Nie mogłam wczoraj zasnąć. Nie dość, że trwa sesja co równa się dużej ilości stresu i jeszcze większej ilości red bulli, to w dodatku mieszkający nad moją sypialnią Tupters urządzał sobie chyba bieg z przeszkodami bo tupał niemiłosiernie. Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło. Leżąc w ciemności przemyśliwałam sobie to co zobaczyłam wcześniej na dukanowych blogach. Zainspirowana przepisem na chleb na patyku, który znalazłam na blogu Smaczliwkowo postanowiłam zrobić grahamki z parówkami. Bo skoro można wepchnąć w chleb patyk, to dlaczego nie parówkę?;)



Składniki:
- 6 średnich parówek drobiowych (jeśli są dłuższe to mniej)
- 20 dkg otrębów owsianych i pszennych
- 5 dkg mąki kukurydzianej - jakieś 4 łyżki
- 200 ml mleka
- 6 łyżek wody
- zioła - pieprz, sól, rozmaryn, majeranek, czerwona papryka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wymieszaj.
2. Ciasto odstaw na pół godziny do lodówki.
3. Oklej parówki ciastem.
4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
5. Piecz w temperaturze około 170 stopni przez 25-30 minut.



Wyszło pycha! Można to jeść na ciepło i na zimno. Można zabrać w podróż, na piknik albo do pracy. Tylko, że dziennie można zjeść chyba tylko jedną taką bułeczkę bo parówki są produktem tolerowanym (2 dziennie o zawartości tłuszczu maksymalnie do 10 % a najlepiej, żeby było go 4-5 %) a ilość otrębów też jest niemała;)
Smacznego,
DukanForever


Spaghetti
Weekend upłynął mi na ostrym kuciu. Od rana do wieczora bez żadnej przerwy. Tak nawiasem mówiąc sesja idealnie wspomaga odchudzanie - jeśli macie problemy ze schudnięciem to polecam zapisanie się na studia;) To, że się uczyłam nie znaczy, że nie jadłam żadnych pysznych rzeczy. Dzięki mojej siostrze jadłam - i to jakie!
Na Dukanie oprócz czekolady najbardziej brakowało mi, jak dotąd, makaronu..Odkąd przeszłam na dietę dosłownie chodziła za mną krok w krok ogromna micha spaghetti;) Myślałam "makaron" i automatycznie czułam ściskanie w żołądku i w mózgu;) Siostra postanowiła ulżyć moim cierpieniom i oto co mi zaserwowała:



Składniki:
- niezastąpione naleśniki
- pół kilo mielonego mięsa drobiowego
- jedna duża cebula
- koncentrat pomidorowy
- zioła, przyprawy
- kostka bulionowa

Sposób przygotowania:
1. Usmaż naleśniki.
2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dorzuć mięso mielone i smaż przez 3-4 minuty.
3. Zalej mięso rozpuszczoną kostką bulionową i dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i zioła. Duś około 15 minut.
4. W tym czasie pokrój naleśniki na cienkie paseczki.



Pycha. Danie jest na tyle podobne do spaghetti, że nawet podświadomie próbowałam wciągnąć jeden "makaronik";) Niestety nie udało się ale po zjedzeniu go moja obsesja makaronowa znacznie zmalała;)
Smacznego,
DukanForever


Kajzerki i pieczony indyk
Jedziemy na wieś!! W związku z tym przygotowałam wałówkę;) Wyruszamy za jakieś 20 minut więc podam tylko przepisy i jadę rozkoszować się ciszą, spokojem i naturą.




Kajzerki według przepisu krążącego po forach i innym Internecie:

Składniki:
- 9 łyżek otrąb owsianych
- 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki skrobii kukurydzianej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- zioła

Sposób przygotowania:
1. Cztery łyżki otrąb zalej jogurtem i odstaw do lodówki na 10 minut, żeby nasiąkły.
2. 5 łyżek otrąb zmiel na puch.
3. Wymieszaj otręby z jogurtem, puch otrębowy, proszek do pieczenia, skrobię, jajka i sól.
4. Ciasto wyłóż na blachę, na papier do pieczenia w postaci placuszków pożądanej wielkości i posyp ziołami (prowansalskimi, oregano, słodką papryką - do wyboru)
5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 20-25 minut.


Indyk później bo kierowca już siedzi i trąbi;) Udanego weekendu!;)
Smacznego,
DukanForever


Obiecany przepis na pieczonego indyka
Składniki:
- filet z indyka
- 3 łyżeczki musztardy
- odrobina sosu sojowego
- łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- pół łyżeczki czosnku
- sól

Sposób przygotowania:
1. Indyka ponakłuwaj widelcem i zamocz w osolonej wodzie na około godzinę.
2. Przygotuj maceratę - zmieszaj musztardę, sos sojowy, paprykę i czosnek.
3. Wyciągnij indyka z wody, osusz go papierowym ręcznikiem i posmaruj maceratą ze wszystkich stron.
4. Owiń indyka folią aluminiową i piecz w temperaturze około 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wagi filetu. Ja lubię porządnie dopieczone mięso więc piekę około godziny na każdy kilogram mięsa.


Balsamiczne chrupki z wątróbki;)
Wątróbka od zawsze budziła sporo emocji i kontrowersji;). Ludzie dzielą się na tych, którzy kochają wątróbkę i na tych, którzy jej nienawidzą. Ja zaliczam się do tej pierwszej grupy. Jedynym miejscem, w którym jem wątróbkę jest mała "restauracja" mieszcząca się w starym barako-kościele w Szymbarku, w samym sercu garbatych Kaszub. Kiedy byłam tam w zeszły weekend padło hasło - jedziemy na obiad - a ja od razu wyobraziłam sobie wątróbkę z cebulką i nie mogłam uspokoić ślinianek. No ale niestety jakkolwiek dobra by nie była szymbarska wątróbka - jest smażona na tłuszczu i w związku z tym dla mnie niejadalna. Pomyślałam wtedy, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić sobie swoją pyszną, zdrową i beztłuszczową wątróbkę;)



Składniki (dla 2 osób)
- pół kilo wątróbek drobiowych
- jedna duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ocet balsamiczny - jakieś 30 mililitrów - ja użyłam balsamicznego żurawinowego z Ikei
- sól, pieprz, curry
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Wątróbki umyj i oczyścić z tłuszczu i żyłek. Pokrój na kawałki wielkości pojedynczych kęsów.
2. Cebulkę posiekaj i podsmaż na patelni - ja po pewnym czasie zalałam ją trochę wodą żeby troszkę zmiękła
3. Dorzuć wątróbkę, sól, pieprz, curry i posiekany czosnek. Smaż aż wątróbka zmieni kolor (ja nie lubię wątróbki różowej w środku więc smażę trochę dłużej)
4. Zalej wątróbkę octem balsamicznym i poczekaj aż trochę odparuje.
5. Posyp świeżą pietruszką.



Wyszła pyszna i lekko kwaskowata;) Siostra jedząc ją powiedziała, że jestem naprawdę dobrym kucharzem;) Nie powiedziałam jej, że to nie moja zasługa - to zasługa wątróbki, która zawsze smakuje wyśmienicie!;)

Smacznego,
DukanForever


Makaron



Składniki (na 2 porcje):
- 1 jajko
- 7 łyżek zmielonych otrębów owsianych
- 2-3 łyżki maizeny/mąki kukurydzianej
- odrobina wody
- przyprawy

Sposób przygotowania:

1. Wbij jajko do miski.
2. Dodaj maizenę rozrobioną w ODROBINIE wody i wymieszaj.
3. Powoli dodawaj zmielone otręby. Dodaj przyprawy do smaku.
4. Wyrabiaj powstałe ciasto, gdyby się bardzo kleiło przyprósz maizeną.
5. Oprósz maizeną stolnicę i wałek. Ciasto rozwałkuj i potnij na paski, kwadraty, trójkąty, gwiazdki - do wyboru;)
6. Wrzuć makaron do osolonej wrzącej wody i gotuj jakieś 2-3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową.



Smacznego,
DukanForever



Zapiekanka z mielonego mięsa



Najpyszniejsza rzecz na świecie z najbrzydszą nazwą jaką można sobie wyobrazić - KLOPS;)






Składniki:
- 0,5 kilograma mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 5 łyżek otrąb owsianych
- 3 łyżki twarożku granulowanego
- 2 ząbki czosnku (może być też granulowany, ale na prawdę polecam świeży, szczególnie ten z Grecji;P)
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek..i inne podług gustu


Sposób przygotowania:


1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Cebulę pokrój w kostkę i lekko podduś na patelni.
3. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj cebulę.
4. Piecz w naczyniu żaroodpornym przez około 35-40 minut (ja mam stary piekarnik, więc u mnie zajmuje to nawet do 50 min.).
5. Delektuj się!;)


Smacznego,
DukanForever


Drożdżowy chleb mikrofalówkowy



W końcu dorwałam się do mikrofalówki. Cudowna sprawa..Poniżej jeden z efektów;)


Składniki:
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 jajko
- 2 białka
- 3 łyżki twarogu mielonego 
- 1/2 kostki drożdży
- sól, przyprawy 

Sposób przygotowania:
1. Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki.
2. Przełóż masę do mikrofalówkowego naczynia i pamiętaj, że chleb urośnie podczas pieczenia, więc naczynie musi być trochę większe. 
3. Piecz około 5 minut na najwyższej mocy. 
4. Ten krok jest opcjonalny -  można jeszcze wyjąć chleb z naczynia, wyciąć kawałek papieru do pieczenia i podpiec chleb przez 4-5 minut na crispie. Wtedy staje się on bardziej zarumieniony i chrupiący.

Smacznego,
DukanForever

Print Friendly and PDF