Desery


Babka cytrynowa

UWAGA! Produkt może zawierać duże ilości mąki kukurydzianej - kto nie chce niech nie robi;) Następnym razem spróbuję zrobić ją ze skrobi i dam znać jak i czy w ogóle wyszło. 

 źródło przepisu: http://czympachnieuzakow.blox.pl

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 jajka
- 400 ml jogurtu 0%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny
- 6 łyżek słodzika w proszku
- ew. łyżeczka odtłuszczonego kakao

Opcjonalne składniki na lukier:
- 4 łyżeczki słodzika w proszku
- trochę soku z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Jajka utrzyj ze słodzikiem.
2. Powoli dodawaj jogurt nadal ucierając. 
3. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Dodaj do masy jajeczno-jogurtowej i porządnie wymieszaj. 
4. Dodaj sok z cytryny i znów wymieszaj.
5. Jeśli ktoś chce kakaową wstawkę - należy olać trochę ciasta do miseczki, wymieszać je z łyżeczką kakao i najpierw wylać część masy jasnej, później kakaowej, a później przykryć pozostałą częścią jasnej masy. 
6. Piecz, najlepiej w silikonowej formie, w temperaturze 180 stopni, przez 30-40 minut. 
7. Lukier - wymieszaj kilka kropli soku z cytryny ze słodzikiem.


Smacznego,
DukanForever


Oponki

Tzw. oponki idealne podczas zmniejszania oponki;) 


Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki maizeny
- 4 łyżki twarogu mielonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka świeżych drożdży
- słodzik 

Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj wszystkie składniki.
2. Najwięcej zabawy jest z pieczeniem. Polecam tutaj silikonowe foremki do oponek albo opiekacz do pączków. Można też upiec je w foremkach do muffinek, ale wtedy pozbawimy się efektu wizualnego, który pobudzi naszą wyobraźnię. Ja nie miałam ani foremek ani opiekacza, więc piekłam je w porcelanowej grubej miseczce. Dziurkę uzyskałam przez wsadzenie w środek mniejszej miseczki;) 
3. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 15-20 minut. 
4. Możesz też przygotować dżem,na który przepis podam niebawem, galaretkę, dukanowską czekoladę albo inną polewę.


Smacznego,
DukanForever




Czekoladowe muffiny od serca


Coś na Walentynki. Kakaowe muffiny z kawałkami czekolady.

Składniki na ciasto:
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 2 łyżeczki maizeny
- 2 jajka
- 2 łyżeczki odtłuszczonego mleka w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki kakao
- 2 łyżki słodziku
- 3 łyżeczki twarogu mielonego

Składniki na kawałki czekolady:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kakao
- słodzik
- aromat, najlepiej jakiś orzechowy

Sposób przygotowania:

I. Kawałki czekolady:
1. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki.
2. Rozsmaruj średnio cienką warstwę czekolady na papierze do pieczenia.
3. Włóż do zamrażarki na godzinę.
4. Wyjmij z zamrażarki i potnij nożem na kawałki.

II. Ciasto:
1. Wymieszaj wszystkie składniki. 
2. Włóż ciasto do foremek albo do dowolnego naczynia nadającego się do mikrofalówki (UWAGA! ciasto mocno rośnie).
3. Piecz na najwyższej mocy przez 5 minut. 
4. Udanych Walentynek!;)


Smacznego,
DukanForever


Mleczna kanapka a'la Kinder

Ochotę na coś bezotrębowo-miękko-kremowego zaspokoiłam wczoraj poniższym przysmakiem. A co.


Składniki na ciasto:

- 3 jajka
- 6 łyżek słodziku w proszku
- 1 łyżka stołowa aromatu waniliowego
- 7 łyżek stołowych maizeny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Ubijaj w misce żółtka ze słodzikiem, kakao i aromatem aż do uzyskania kremowej konsystencji.
3. Dodaj do masy proszek do pieczenia i maizenę.
4. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy.
5. Wylej na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie.
6. Piecz w zależności od grubości nałożonego ciasta. Ja piekłam około 20 minut. 

Składniki na masę budyniową: 

- 1 łyżeczka żelatyny
- 0,25l mleka
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki słodzika w proszku
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- aromat - ja dałam toffi, ale może być też wanilia, czekolada, pomarańcza..jak kto woli

Sposób przygotowania:


1. Masę można przygotować jakąś godzinę przed upieczeniem biszkoptu, żeby zdążyła ostygnąć i stężeć.
2. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. 
3. Zagotuj mleko.
4. Wymieszaj w misce żółtka, słodzik, skrobię i aromat.
5. Zdejmij mleko z ognia, dodaj żelatynę i porządnie wymieszaj.
6. Delikatnie wlewaj mleko do masy żółtkowej mieszając albo drewnianą łyżką, albo trzepaczką do sosów. 
7. Przelej całość do rondelka i podgrzewaj aż zgęstnieje (powinno to zająć do 4 minut)
8. Ostudź masę i wstaw do lodówki na 30 min - 1 h. 

Teraz to już tylko biszkopt kroimy w dowolnej wielkości kwadraty, przekładamy masą i wcinamy (byle nie za dużo na raz bo skrobi dużo, oj dużo). Muszę przyznać, że przeraziło mnie te 7 łyżek skrobi w biszkopcie, ale przepis pochodzi z książki Dukana, więc czuję się rozgrzeszona;) 



Smacznego, 
DukanForever





Miodowo-orzechowe ciasteczka z czekoladą


Dziś w klimacie zimowym.. Pyszne miodowo-orzechowe ciasteczka. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Wyobrażacie sobie, że na diecie możecie poczuć w domu rozchodzący się z piekarnika aromat miodowych ciasteczek, które w dodatku możecie zjeść? How divine!;)
Składniki na ciastka: 
- 6 łyżek otrąb (4 owsiane, 2 pszenne) 
- 1,5 łyżki słodziku 
- 1 białko 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 4 łyżki twarogu mielonego, aksamitnego (ja używam Presidenta) 
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 
- aromaty - użyłam miodowego i orzechów laskowych, ale wybór właściwie jest dowolny 

Składniki na polewę: 
- 1 żółtko 
- 2 łyżeczki kakao odtłuszczonego 
- 2 łyżeczki mleka w proszku 
- słodzik do smaku 

Sposób przygotowania: 
I. Ciastka: 
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. 
2. Wymieszaj wszystkie składniki. 
3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nałóż łyżeczką placki, dowolnej wielkości. Mi akurat z tej porcji wyszło 9 ciastek.
4. Piecz przez 15-20 minut aż ciastka się zarumienią. 

II. Polewa: 
1. Jedyne co musisz zrobić to wymieszać wszystkie składniki.




Smacznego,
DukanForever


Pralinkowe gwiazdki;)

Przyznam szczerze, że przechodząc na dietę najbardziej bałam się tego, że nie będę mogła zjeść czegoś czekoladowego na poprawę humoru, w długie deszczowe wieczory. Jako że wiosna nas w tym roku nie rozpieszcza a wieczory są bardzo długie i bardzo deszczowe postanowiłam, że muszę znaleźć przepis na coś co najbardziej będzie przypominało upragnioną CZEKOLADĘ;) I oto są..Pyszne, kremowe, lekko krówkowo-ciągutkowe pralinki;)

Składniki:

  • kakao - 1 łyżka 
  • jedno żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
  • 3 łyżki słodzika
  • kilka kropel olejku waniliowego
Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce. Dodaj tyle mleka żeby masa się dobrze mieszała.
  2. Przełóż masę do dowolnych foremek - najlepiej tych do lodu.
  3. Odstaw do lodówki żeby masa stężała.

Ot i cała filozofia;) Łatwe, szybkie i baaardzo przyjemne. 
Pozdrawiam;)
DukanForever


Lekki deser śmietankowo-czekoladowy
Z okazji mojego pierwszego komentarza i pierwszego obserwatora zapraszam wszystkich na pyszny lekki i orzeźwiający deser!
Cieszę się jak głupia, że jednak ktoś mnie czyta dlatego myślę, że warto uczcić to czymś słodkim.



Składniki (na 2 pucharki)

- 250 gram jogurtu naturalnego
- 3 łyżki stołowe serka homogenizowanego albo twarogu mielonego aksamitnego
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki słodziku
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

1. Do gorącej wody dodaj żelatynę i porządnie wymieszaj. Odstaw aby trochę ostygła.
2. Jogurt, serek i słodzik miksuj przez około 2 minuty aż masa stanie się kremowa i lekko puszysta.
3. Do powstałej masy dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj.
4. Wlej rozlej do naczyń białą masę i odstaw do lodówki na 10 minut żeby lekko stężała.
5. Do pozostałej części dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Wylej kakaową masę na białą.



Bierzcie, jedzcie i cieszcie się ze mną;) Mam nadzieję, że takich powodów do świętowania będzie coraz więcej.


Smacznego,
DukanForever


Mój tort urodzinowy

Maj, przynajmniej w mojej rodzinie, obfituje we wszelkiej maści uroczystości. Niezliczone imieniny, urodziny, komunie a także przypadający dzisiaj Dzień Matki (wszystkiego najlepszego Mamo;)) sprzyjają deserowym eksperymentom kulinarnym. Ten piękny, protalowy i przede wszystkim przepyszny tort zaserwowała mi na urodziny moja kochana i zdolna siostra;) Jeszcze raz dziękuję - był naprawdę wspaniałym uwieńczeniem urodzinowego dnia;)




I. Krem czekoladowy

Składniki (na JEDNĄ porcję - u mnie potrójna ilość składników):
- łyżeczka żelatyny
- 0,25 l chudego mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka stołowa słodziku w proszku
- 1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- kakao

Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.
2. Zagotuj mleko.
3. W misce wymieszaj żółtka, słodzik, skrobię kukurydzianą i aromat.
4. Mleko zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Delikatnie wlewaj mleko do masy z żółtek mieszając drewnianą łyżką.
5. Przelej całość do rondelka i podlewaj aż zgęstnieje.
6. Ostudź a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.

II. Biszkopt

Składniki (na JEDEN biszkopt - w moim torcie są 3 biszkopty)
- 3 jajka
- 3 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżka stołowa chudego mleka w proszku
- 300 gram beztłuszczowego serka
- 1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
- 5 g proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 łyżki stołowe słodziku w proszku
- odrobina odtłuszczonego kakao

Sposób przygotowania:
1. Białka oddziel od żółtek. Żółtka połącz z otrębami, mlekiem, serkiem, skrobią kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, aromatem i słodzikiem. Energicznie wymieszaj trzepaczką.
2. Dodaj białka ubite na pianę.
3. Wyłóż średnią tortownicę papierem do pieczenia i wlej masę.
4. Piecz aż biszkopt uzyska złocisty kolor.



III. "Bita śmietana"

Składniki:
- Całe wiaderko mielonego twarogu aksamitnego dr. Oetkera
- 3 łyżeczki żelatyny
- słodzik do smaku
- kilka kropel aromatu śmietankowego

Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Poczekaj aż trochę ostygnie.
2. Do twarogu dodaj słodzik i aromat i zmiksuj go aby stał się jeszcze bardziej kremowy i puszysty.
3. Cały czas miksując dodaj powoli rozpuszczoną żelatynę.
4. Smaruj!;)

IV. Galaretka

Składniki:
- pół litra wrzątku
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 torebki herbaty Lipton CharMing
- 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- słodzik

Sposób przygotowania:
1. Herbatę zaparz we wrzątku aż będzie mocno aromatyczna i czerwona.
2. Dodaj słodzik, kwasek i żelatynę.
3. Odstaw do ostygnięcia.



Jak już pewnie zauważyliście tort jest bazowany na roladkach z kremem Grand Mariner z książki dr. Dukana;)
Smacznego,
DukanForever


Sorbet herbaciany czyli walkę z upałem czas zacząć;)
Ależ gorąco..mówię Wam..totalna masakra. Nic tylko wleźć do wanny z chłodną wodą i przeczekać ten upał. No ale niestety tak się nie da. Szczególnie w sesji gdzie trzeba bez przerwy pobudzać i ciało i umysł i być non stop prężnym zwartym i gotowym do akcji;) W związku z tym trzeba szukać innych sposobów na przetrwanie. Według mnie nic lepiej nie nadaje się do ochłody niż sorbet. Lodów takich lodowych za bardzo nie lubię. Są dla mnie za słodkie i trochę mnie przymulają. Poza tym, wolę ich nie jeść żeby nie psuć sobie wspomnień z dzieciństwa, kiedy malinowy lód na patyku, kupiony w drewnianej budzie nad morzem wydawał się najwspanialszą rzeczą na świecie. Co innego sorbet. Lekko kwaskowaty, mocno orzeźwiający, o nienarzucającej się konsystencji. Sorbety robi się z owoców - my dukanowicze niestety nie mamy takiej opcji - ale mamy za to nieskończony wybór herbat owocowych i nie tylko.



Składniki:
- 3 saszetki herbaty do wyboru do koloru (ja użyłam Lipton infusion CharMing - dla mnie idealna - daje piękny kolor i ma intensywny owocowy smak)
- 600 mililitrów gorącej wody
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- słodzik do smaku

Sposób przygotowania:
1. Zagotuj wodę i zaparz porządnie herbatki. Dodaj kwasku cytrynowego i słodzika.
2. Poczekaj aż herbata ostygnie i przelej ją do metalowej miski włóż do zamrażarki.
3. Kiedy już zacznie trochę zamarzać mieszaj sorbet co pewien czas żeby nie zamarzł na kamień;)



Najlepiej zrobić taką ilość sorbetu, którą można zjeść od razu - zostawianie go w zamrażarce na dłuższy czas nie jest dobrym pomysłem - zamarza i trzeba go znów lekko roztapiać i kruszyć;)
Nie dajmy się upałowi!!
Smacznego,
DukanForever


Jogurt owocowy
Czasem najpyszniejsze rzeczy zdarzają nam się kiedy wcale się tego nie spodziewamy. Tak też było ostatnim razem kiedy robiłyśmy sorbet herbaciany. Wiedzione potrzebą znalezienia nowych CHŁODZĄCYCH smaków i ciekawością wrzuciłyśmy trochę sorbetu do mielonego twarogu aksamitnego. Pierwsza łyżeczka dokładnie eksplodowała mi w ustach feerią smaków. Nie mogłam uwierzyć, że jem coś tak pysznego, orzeźwiającego i totalnie dozwolonego. Powstał z tego niesamowity jogurt trochę truskawkowy trochę jagodowy. A kryształki sorbetowe wyglądały i smakowały jak kawałki owoców;) Szczerze powiem, że nic mi wcześniej nigdy tak nie smakowało z dukanowych słodyczy;)
I to doświadczenie podsunęło mi pomysł zrobienia zwykłego, niesorbetowego jogurtu owocowego, takiego na co dzień, na śniadanie, kolację, przekąskę.



Składniki na porcję dla 1 osoby:
- 1 torebka herbaty Lipton CharMing
- łyżeczka kwasku cytrynowego
- słodzik
- 200 gram twarogu mielonego aksamitnego dr. Oetkera, albo innego mielonego o niskiej zawartości tłuszczu
- gorąca woda

Sposób przygotowania:
1. Zaparz herbatę w 1/5 kubka gorącej wody - potrzymaj torebkę długo aby powstała taka herbaciana esencja.
2. Do herbaty dodaj kwasek i słodzik. Poczekaj aż zupełnie wystygnie. Ja wstawiłam esencję jeszcze na pół godziny do lodówki, żeby jogurt był zimny i orzeźwiający.
3. Dolej do twarogu tyle herbaty żeby miał konsystencję jogurtu. Porządnie wymieszaj.



Pycha, pycha, pycha!! I świetnie smakuje z otrębami;)
Smacznego,
DukanForever


Chrupiące ciasteczka czekoladowe
Witam po krótkiej przerwie;) Wreszcie zaczęły się wakacje i teraz powinnam znaleźć wreszcie trochę więcej czasu na gotowanie i dzielenie się z Wami przepisami;)
Z ostatnich rewelacji - udało mi się upiec coś co CHRUPIE! ;) Nie brakowało Wam tego nigdy? Czegoś co nie jest miękkim mięsem albo płynnym jogurtem? Czegoś co można chrupnąć w wolnej chwili albo do kawy? Mi brakowało. I przez zupełny przypadek, kiedy pewnego dnia kajzerki nie wyszły mi tak jak powinny, przyszedł pomysł na chrupiące czekoladowe ciasteczka.



Składniki:
- 10 łyżek otrąb owsianych
- 2 płaskie łyżki jogurtu
- jedno jajko
- 3-4 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- słodzik
- 2 łyżki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:(jest prawie taki sam jak w przypadku kajzerek)
1. 4 łyżki otrąb zmiel na puch, zalej jogurtem i odstaw do lodówki na 10 minut żeby nasiąkły.
2. Zmieszaj nasiąknięte otręby z resztą składników. Dodaj tyle słodziku żeby było dla Ciebie odpowiednio słodkie - ja dodałam 4 łyżeczki i dla mnie były za mało słodkie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Powinna powstać zbita, ciastowata masa.
3. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ułóż uformowane wcześniej placuszki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.



Najlepiej smakują od razu po upieczeniu - cieplutkie, chrupiące i czekoladowe.;) Oczywiście nie należy zjadać ich wszystkich na raz, jednego dnia ze względu na liczbę otrąb i mąki kukurydzianej.

Smacznego,
DukanForever


Słodkie kukurydziane bułeczki, spokój i caprifolium
Temperatura wreszcie lekko opadła mogę więc usiąść na tarasie, głęboko odetchnąć i spokojnie zebrać myśli. Wieje lekki wiaterek, caprifolium pachnie jak szalone, gdzieś tam brzęczą jeszcze pszczoły, ostatnie promienie słońca otulają brzozowy las ciepłym światłem. Mija kolejny piękny i spokojny wieczór na wsi. No ale miało być o jedzeniu. Korzystam z tego, że mam dostęp do mikrofalówki i wypróbowuje różne przepisowe dziwy. Dzisiaj zrobiłam sobie cztery pyszne słodkie bułeczki. Te z dodatkiem kakao smakują trochę jak czekoladowe mufinki, które namiętnie piekłam zeszłej jesieni.



Składniki (na 4 bułeczki):
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka otrąb owsianych
- 4 łyżki serka homo albo twarogu mielonego
- 2 łyżeczki jogurtu
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki słodziku
- opcjonalnie łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
2. Odstaw na 5 minut i poczekaj aż ciasto lekko się spulchni.
3. Nałóż ciasto do foremek albo innych małych miseczek czy kubeczków.
4. Wstaw do mikrofalówki na 4-5 minut.



Ja zrobiłam tak, że podzieliłam ciasto na dwie porcje i do jednej dodałam kakao. Kakaowe smakują czekoladowo natomiast bezkakaowe mają lekki posmak drożdżówki z serem. W każdym razie mniam;)

Smacznego,
DukanForever


Drożdżówki z serem
Witajcie po krótkiej przerwie;) Zniknęłam tak sobie, wakacyjnie..Dobrze jest tak czasem od wszystkiego odpocząć, oderwać się..Oczywiście z wyłączeniem diety;) Cieszę się bardzo, że tylu Was już do mnie zagląda i korzysta z przepisów. Najbardziej oczywiście cieszę się, że wszystko Wam smakuje! Prawda, że ta dieta jest cudowna?;)
Muszę się pożalić, bo spotkało mnie małe blogowe i nie tylko nieszczęście..Lato w tym roku zaskakuje różnymi rodzajami pogody i zapewnia nam wiele atrakcji meteorologicznych..Pewnego dnia kiedy wybrałam się na spacer dopadła mnie ulewa..Właściwie ulewa to mało powiedziane. Po pięciu minutach nie zostało na mnie nic suchego. Ani jednego miejsca;) Drogami zaczęły płynąć strumienie, na moich oczach powstały dwa małe wodospady..Płynęło wszystko..łącznie z moim plecakiem, w którym znajdował się aparat fotograficzny. No i powstał mały problem..Bo nowe potrawy nadal przyrządzam, niestety nie mam ich czym fotografować. Nie wiem jak to rozwiążę bo o nowym aparacie jak na razie nie ma mowy. Zobaczymy. Na razie zamieszczę kilka obfotografowanych potraw sprzed powodzi;) Dziś na osłodę smutków i żali DROŻDŻÓWKI;))



Składniki:

Ciasto:
- 3 łyżki twarogu mielonego
- 3 łyżeczki drożdży w kostce
- 4 łyżki zmielonych otrąb owsianych
- 2 łyżki zmielonych otrąb pszennych
- 2 jajka
- łyżeczka słodziku

Farsz:
- 20 gram twarogu w kostce
- łyżka skrobi kukurydzianej
- słodzik do smaku
- ewentualnie kropelka albo 2 aromatu pomarańczowego

Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Zmiksuj otręby, drożdże, żółtko, twarożek i słodzik (czyli wszystko oprócz białka) i odstaw na 30 minut.
3. Po tym czasie ubij białko na sztywną pianę i delikatnie połącz je z wcześniej zrobioną masą.
3. Twaróg rozgnieć porządnie widelcem tak aby powstała jednolita masa, dodaj skrobię, słodzik i aromat.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj z ciasta 2/4 (zależy jaką wielkość chcesz uzyskać) placki, na środek których nałóż porcję masy twarogowej.
5. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
6. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Zdejmuj z blachy po wystygnięciu;)



Jak dla mnie rewelacja..Strasznie mi smakowały i chyba zaraz znów je sobie zrobię;)
Smacznego,
DukanForever
Print Friendly and PDF