czwartek, 30 września 2010

Prawie jak musaka czyli bakłażany zapiekane z mięsem mielonym

Bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste, bakman, psianka podłużna. Warzywo albo i owoc (krytycy się spierają;), które ma zarówno wiele nazw jak i zalet;) Największą z nich jest to, że można go przyrządzić na setki sposobów i w milionach kombinacji..Poza tym cieszy się szerokim uznaniem jako afrodyzjak;) Jest bogaty w mnóstwo witamin, potas, żelazo, wapń, obniża poziom cholesterolu i pomaga przy chorobach miażdżycowych i chorobach serca..No powiedzcie sami.. Czy nie jest to warzywo wprost IDEALNE dla nas dukanowiczów? Ma tylko jedną wadę..w Polsce jest warzywem sezonowym pojawiającym się na targach i w sklepach wczesną jesienią..Trzeba korzystać póki się da;)
Dzisiaj przedstawiam Wam potrawę a'la musaka. Musaka to tradycyjna grecka zapiekanka będąca sztandarową potrawą greckich tawern i wielkim przysmakiem turystów. I moim też (od wczoraj;).



Składniki (na 2 porcje)
- jeden spory bakłażan
- ok. 400 gram mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- pół mniejszego słoiczka koncentratu pomidorowego (pomidory i koncentrat można zastąpić jedną puszką pomidorów)
- 3/4 kubka mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- pęczek pietruszki
- przyprawy (ja użyłam soli, pieprzu, oregano i bazylii)

Sposób przygotowania:
1. Bakłażana umyj, pokrój w plastry (mniej więcej półcentymetrowe) i porządnie posól. Ma to na celu usunięcie ewentualnej goryczki. Tak posolonego bakłażana odkładamy na około 20 minut. Po tym czasie wycieramy plastry ręcznikiem papierowym usuwając kropelki soku i nadmiar soli.
2. Drobno posiekaną cebulę podsmaż razem z posiekanym czosnkiem. Następnie wrzuć na patelnię mięso mielone i obsmażaj aż przestanie być surowe. Dodaj pokrojone pomidory, koncentrat i trochę przegotowanej wody ALBO puszkę pomidorów z puszki, dopraw i duś pod przykryciem przez 5 minut.
3. Odstaw mięso. Teraz pora na bakłażany. Po wytarciu ich ręcznikiem podsmaż je na patelni (polecam teflon) aż staną się miękkie.
4. Teraz komponujemy zapiekankę. Pierwsza warstwa - bakłażan, którego można delikatnie osolić. Druga warstwa - porządna garść świeżej, posiekanej pietruszki. Trzecia warstwa - mięso z pomidorami. Czwarta warstwa - znów pietruszka. I ostatnia warstwa - bakłażany.
5. Całość zalej sosem zrobionym z dwóch jajek zmieszanych z mlekiem i jogurtem.
6. Można na wierzch położyć kilka łyżek twarożku granulowanego albo kilka plastrów Zotarelli light (8 % tłuszczu)
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-55 minut.

Smacznego,
DukanForever
Print Friendly and PDF

6 komentarze:

andy76sz pisze...

Coś pysznego! Ewa zrobiła dzisiaj na obiad. Zjedliśmy połowę. Jasiek nie tknął.

Kochanka Dukana pisze...

Zrobiłam dzisiaj, było pyszne, dodałam do mięsa jeszcze paprykę w 3 kolorach, pieczarki i pieprz cytrynowy. Mięsko było wołowe ;) Mniamuśny przepis, dziękuję i zapraszam na mojego bloga

IzabelaPhoto pisze...

pyszne!!!

Anonimowy pisze...

niestety mnie nie wyszło, robiłam wszystko według przepisu, ale bakłażany były bardzo twarde, nawet po półtorej godziny w piekarniku. :(

Anonimowy pisze...

Poproszę o więcej przepisów :-)

Anonimowy pisze...

Właśnie wstawiłam do piekarnika ... czekam uff

Prześlij komentarz