czwartek, 2 września 2010
Sezonowo - faszerowana cukinia
Dziś coś prostego ale za to bardzo smacznego;) Wybaczcie jakość zdjęć - są robione telefonem bo aparatu nadal nie mam;)
Składniki (na 1 cukinię, którą najedzą się spokojnie 2 osoby;) :
- 1 średniej wielkości cukinia
- 300 gram mięsa mielonego
- jedna duża cebula
- ząbek czosnku
- pół małego słoiczka koncentratu pomidorowego
- kilka łyżek twarożku granulowanego albo zwykłego twarogu
Sposób przygotowania:
1. Cebulę posiekaj dość drobno i podsmaż z wyciśniętym czosnkiem.
2. Cukinię przekrój na pół i wydrąż delikatnie łyżeczką tak aby nie uszkodzić skórki. Wydrążony miąższ dorzuć do cebuli i smaż przez kilka minut. Jeśli cebula zacznie przywierać do patelni możesz dolać odrobinkę wody.
3. Do cebuli i wnętrzności cukinii dodaj mięso mielone, podsmaż trochę, następnie dodaj koncentrat i dowolne przyprawy. Zostaw patelnię jeszcze chwilę na ogniu - niech się to wszystko jeszcze trochę poddusi.
4. Równomiernie napełnij farszem połówki cukinii i na koniec nałóż dowolną ilość twarogu.
5. Cukinię włóż w "łódeczki" z folii aluminiowej - zabezpieczy ją to przed wyschnięciem i sprawi, że będzie delikatna i soczysta.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Ja robiłam to na oko sprawdzając co jakiś czas czy cukinia jest miękka.
Smacznego,
DukanForever
Etykiety:
cukinia,
mielone,
proteiny+warzywa,
szybkie danie
7 komentarze:
wreszcie wpis!!! jestem świeżą fanką Twojego bloga i to chyba dzięki Twoim przepisom wróciłam na Dukana, wiesz??? dziękuję za wszystkie przepisy:) a zwłaszcza za naleśniki!!!
Lepsze zdjęcia z telefonu niż brak wpisów z powodu braku zdjęć ;)
poza tym zdjęcia wyszły bardzo apetyczne, nie masz się czego czepiać ;)
Też ostatnio robiłam faszerowane cukinie, ale jednak nieco inne, trochę modyfikowałam swój niedukanowy przepis. Będę musiała zrobić niedługo jeszcze raz, bo mi smaka narobiłaś :)
jesteś cudowna! :)
imm.. mniam!
Katarzyna - nawet nie wiesz jak miło jest czytać takie słowa;))) Trzymam kciuki żeby tym razem się udało.
Adrijah - może podzielisz się swoim przepisem?;)
Własnie zaczynam robic obiad, mam nadzieje, że mi wyjdzie ;)
było przesmaczne !
Prześlij komentarz