Weekend upłynął mi na ostrym kuciu. Od rana do wieczora bez żadnej przerwy. Tak nawiasem mówiąc sesja idealnie wspomaga odchudzanie - jeśli macie problemy ze schudnięciem to polecam zapisanie się na studia;) To, że się uczyłam nie znaczy, że nie jadłam żadnych pysznych rzeczy. Dzięki mojej siostrze jadłam - i to jakie!
Na Dukanie oprócz czekolady najbardziej brakowało mi, jak dotąd, makaronu..Odkąd przeszłam na dietę dosłownie chodziła za mną krok w krok ogromna micha spaghetti;) Myślałam "makaron" i automatycznie czułam ściskanie w żołądku i w mózgu;) Siostra postanowiła ulżyć moim cierpieniom i oto co mi zaserwowała:
Składniki:
- niezastąpione naleśniki
- pół kilo mielonego mięsa drobiowego
- jedna duża cebula
- koncentrat pomidorowy
- zioła, przyprawy
- kostka bulionowa
Sposób przygotowania:
1. Usmaż naleśniki.
2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dorzuć mięso mielone i smaż przez 3-4 minuty.
3. Zalej mięso rozpuszczoną kostką bulionową i dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i zioła. Duś około 15 minut.
4. W tym czasie pokrój naleśniki na cienkie paseczki.
Pycha. Danie jest na tyle podobne do spaghetti, że nawet podświadomie próbowałam wciągnąć jeden "makaronik";) Niestety nie udało się ale po zjedzeniu go moja obsesja makaronowa znacznie zmalała;)
Smacznego,
DukanForever
poniedziałek, 31 maja 2010
piątek, 28 maja 2010
Brokułowy krem z łososiem
Po dzisiejszym egzaminie i przeładowaniu wiedzą miałam ochotę zjeść coś lekkiego i niezobowiązującego. Uwielbiam brokuły, kocham łososia a konsystencja zupy-kremu jest przecudowna. Spróbujcie sami;)
Składniki:
- kilogram brokułów
- 50 gram wędzonego łososia
- kostka bulionowa warzywna
- przyprawy
Sposób przygotowania:
1. Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kostki bulionowej.
2. Po ugotowaniu odlej mniej więcej połowę wody tak żeby zupa nie wyszła zbyt wodnista.
3. Zmiksuj brokuły.
4. Pokrój łososia w kawałki i dodaj do kremu.
5. Dodaj przyprawy - ja sypałam dużo pieprzu;)
Do pomaczania w kremie upiekłam również kajzerki widoczne w tle na zdjęciu;) Przepis na nie podam już niebawem.
Przygotowanie takiego kremu trwa co najwyżej 20 minut, danie jest lekkie i bardzo sycące. Serdecznie polecam;)
Smacznego,
DukanForever
Składniki:
- kilogram brokułów
- 50 gram wędzonego łososia
- kostka bulionowa warzywna
- przyprawy
Sposób przygotowania:
1. Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kostki bulionowej.
2. Po ugotowaniu odlej mniej więcej połowę wody tak żeby zupa nie wyszła zbyt wodnista.
3. Zmiksuj brokuły.
4. Pokrój łososia w kawałki i dodaj do kremu.
5. Dodaj przyprawy - ja sypałam dużo pieprzu;)
Do pomaczania w kremie upiekłam również kajzerki widoczne w tle na zdjęciu;) Przepis na nie podam już niebawem.
Przygotowanie takiego kremu trwa co najwyżej 20 minut, danie jest lekkie i bardzo sycące. Serdecznie polecam;)
Smacznego,
DukanForever
czwartek, 27 maja 2010
Grahamki z parówkami
Nie mogłam wczoraj zasnąć. Nie dość, że trwa sesja co równa się dużej ilości stresu i jeszcze większej ilości red bulli, to w dodatku mieszkający nad moją sypialnią Tupters urządzał sobie chyba bieg z przeszkodami bo tupał niemiłosiernie. Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło. Leżąc w ciemności przemyśliwałam sobie to co zobaczyłam wcześniej na dukanowych blogach. Zainspirowana przepisem na chleb na patyku, który znalazłam na blogu Smaczliwkowo postanowiłam zrobić grahamki z parówkami. Bo skoro można wepchnąć w chleb patyk, to dlaczego nie parówkę?;)
Składniki:
- 6 średnich parówek drobiowych (jeśli są dłuższe to mniej)
- 20 dkg otrębów owsianych i pszennych
- 5 dkg mąki kukurydzianej - jakieś 4 łyżki
- 200 ml mleka
- 6 łyżek wody
- zioła - pieprz, sól, rozmaryn, majeranek, czerwona papryka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wymieszaj.
2. Ciasto odstaw na pół godziny do lodówki.
3. Oklej parówki ciastem.
4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
5. Piecz w temperaturze około 170 stopni przez 25-30 minut.
Wyszło pycha! Można to jeść na ciepło i na zimno. Można zabrać w podróż, na piknik albo do pracy. Tylko, że dziennie można zjeść chyba tylko jedną taką bułeczkę bo parówki są produktem tolerowanym (2 dziennie o zawartości tłuszczu maksymalnie do 10 % a najlepiej, żeby było go 4-5 %) a ilość otrębów też jest niemała;)
Smacznego,
DukanForever
Składniki:
- 6 średnich parówek drobiowych (jeśli są dłuższe to mniej)
- 20 dkg otrębów owsianych i pszennych
- 5 dkg mąki kukurydzianej - jakieś 4 łyżki
- 200 ml mleka
- 6 łyżek wody
- zioła - pieprz, sól, rozmaryn, majeranek, czerwona papryka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wymieszaj.
2. Ciasto odstaw na pół godziny do lodówki.
3. Oklej parówki ciastem.
4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
5. Piecz w temperaturze około 170 stopni przez 25-30 minut.
Wyszło pycha! Można to jeść na ciepło i na zimno. Można zabrać w podróż, na piknik albo do pracy. Tylko, że dziennie można zjeść chyba tylko jedną taką bułeczkę bo parówki są produktem tolerowanym (2 dziennie o zawartości tłuszczu maksymalnie do 10 % a najlepiej, żeby było go 4-5 %) a ilość otrębów też jest niemała;)
Smacznego,
DukanForever
środa, 26 maja 2010
Mój tort urodzinowy
Maj, przynajmniej w mojej rodzinie, obfituje we wszelkiej maści uroczystości. Niezliczone imieniny, urodziny, komunie a także przypadający dzisiaj Dzień Matki (wszystkiego najlepszego Mamo;)) sprzyjają deserowym eksperymentom kulinarnym. Ten piękny, protalowy i przede wszystkim przepyszny tort zaserwowała mi na urodziny moja kochana i zdolna siostra;) Jeszcze raz dziękuję - był naprawdę wspaniałym uwieńczeniem urodzinowego dnia;)
I. Krem czekoladowy
Składniki (na JEDNĄ porcję - u mnie potrójna ilość składników):
- łyżeczka żelatyny
- 0,25 l chudego mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka stołowa słodziku w proszku
- 1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- kakao
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.
2. Zagotuj mleko.
3. W misce wymieszaj żółtka, słodzik, skrobię kukurydzianą i aromat.
4. Mleko zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Delikatnie wlewaj mleko do masy z żółtek mieszając drewnianą łyżką.
5. Przelej całość do rondelka i podlewaj aż zgęstnieje.
6. Ostudź a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.
II. Biszkopt
Składniki (na JEDEN biszkopt - w moim torcie są 3 biszkopty)
- 3 jajka
- 3 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżka stołowa chudego mleka w proszku
- 300 gram beztłuszczowego serka
- 1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
- 5 g proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 łyżki stołowe słodziku w proszku
- odrobina odtłuszczonego kakao
Sposób przygotowania:
1. Białka oddziel od żółtek. Żółtka połącz z otrębami, mlekiem, serkiem, skrobią kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, aromatem i słodzikiem. Energicznie wymieszaj trzepaczką.
2. Dodaj białka ubite na pianę.
3. Wyłóż średnią tortownicę papierem do pieczenia i wlej masę.
4. Piecz aż biszkopt uzyska złocisty kolor.
III. "Bita śmietana"
Składniki:
- Całe wiaderko mielonego twarogu aksamitnego dr. Oetkera
- 3 łyżeczki żelatyny
- słodzik do smaku
- kilka kropel aromatu śmietankowego
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Poczekaj aż trochę ostygnie.
2. Do twarogu dodaj słodzik i aromat i zmiksuj go aby stał się jeszcze bardziej kremowy i puszysty.
3. Cały czas miksując dodaj powoli rozpuszczoną żelatynę.
4. Smaruj!;)
IV. Galaretka
Składniki:
- pół litra wrzątku
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 torebki herbaty Lipton CharMing
- 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- słodzik
Sposób przygotowania:
1. Herbatę zaparz we wrzątku aż będzie mocno aromatyczna i czerwona.
2. Dodaj słodzik, kwasek i żelatynę.
3. Odstaw do ostygnięcia.
Jak już pewnie zauważyliście tort jest bazowany na roladkach z kremem Grand Mariner z książki dr. Dukana;)
Smacznego,
DukanForever
I. Krem czekoladowy
Składniki (na JEDNĄ porcję - u mnie potrójna ilość składników):
- łyżeczka żelatyny
- 0,25 l chudego mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka stołowa słodziku w proszku
- 1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- kakao
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.
2. Zagotuj mleko.
3. W misce wymieszaj żółtka, słodzik, skrobię kukurydzianą i aromat.
4. Mleko zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Delikatnie wlewaj mleko do masy z żółtek mieszając drewnianą łyżką.
5. Przelej całość do rondelka i podlewaj aż zgęstnieje.
6. Ostudź a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.
II. Biszkopt
Składniki (na JEDEN biszkopt - w moim torcie są 3 biszkopty)
- 3 jajka
- 3 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżka stołowa chudego mleka w proszku
- 300 gram beztłuszczowego serka
- 1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
- 5 g proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 łyżki stołowe słodziku w proszku
- odrobina odtłuszczonego kakao
Sposób przygotowania:
1. Białka oddziel od żółtek. Żółtka połącz z otrębami, mlekiem, serkiem, skrobią kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, aromatem i słodzikiem. Energicznie wymieszaj trzepaczką.
2. Dodaj białka ubite na pianę.
3. Wyłóż średnią tortownicę papierem do pieczenia i wlej masę.
4. Piecz aż biszkopt uzyska złocisty kolor.
III. "Bita śmietana"
Składniki:
- Całe wiaderko mielonego twarogu aksamitnego dr. Oetkera
- 3 łyżeczki żelatyny
- słodzik do smaku
- kilka kropel aromatu śmietankowego
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Poczekaj aż trochę ostygnie.
2. Do twarogu dodaj słodzik i aromat i zmiksuj go aby stał się jeszcze bardziej kremowy i puszysty.
3. Cały czas miksując dodaj powoli rozpuszczoną żelatynę.
4. Smaruj!;)
IV. Galaretka
Składniki:
- pół litra wrzątku
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 torebki herbaty Lipton CharMing
- 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- słodzik
Sposób przygotowania:
1. Herbatę zaparz we wrzątku aż będzie mocno aromatyczna i czerwona.
2. Dodaj słodzik, kwasek i żelatynę.
3. Odstaw do ostygnięcia.
Jak już pewnie zauważyliście tort jest bazowany na roladkach z kremem Grand Mariner z książki dr. Dukana;)
Smacznego,
DukanForever
poniedziałek, 24 maja 2010
Lekki deser śmietankowo-czekoladowy
Z okazji mojego pierwszego komentarza i pierwszego obserwatora zapraszam wszystkich na pyszny lekki i orzeźwiający deser!
Cieszę się jak głupia, że jednak ktoś mnie czyta dlatego myślę, że warto uczcić to czymś słodkim.
Składniki (na 2 pucharki)
- 250 gram jogurtu naturalnego
- 3 łyżki stołowe serka homogenizowanego albo twarogu mielonego aksamitnego
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki słodziku
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania:
1. Do gorącej wody dodaj żelatynę i porządnie wymieszaj. Odstaw aby trochę ostygła.
2. Jogurt, serek i słodzik miksuj przez około 2 minuty aż masa stanie się kremowa i lekko puszysta.
3. Do powstałej masy dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj.
4. Wlej rozlej do naczyń białą masę i odstaw do lodówki na 10 minut żeby lekko stężała.
5. Do pozostałej części dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Wylej kakaową masę na białą.
Bierzcie, jedzcie i cieszcie się ze mną;) Mam nadzieję, że takich powodów do świętowania będzie coraz więcej
Smacznego,
DukanForever
Cieszę się jak głupia, że jednak ktoś mnie czyta dlatego myślę, że warto uczcić to czymś słodkim.
Składniki (na 2 pucharki)
- 250 gram jogurtu naturalnego
- 3 łyżki stołowe serka homogenizowanego albo twarogu mielonego aksamitnego
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki słodziku
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania:
1. Do gorącej wody dodaj żelatynę i porządnie wymieszaj. Odstaw aby trochę ostygła.
2. Jogurt, serek i słodzik miksuj przez około 2 minuty aż masa stanie się kremowa i lekko puszysta.
3. Do powstałej masy dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj.
4. Wlej rozlej do naczyń białą masę i odstaw do lodówki na 10 minut żeby lekko stężała.
5. Do pozostałej części dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Wylej kakaową masę na białą.
Bierzcie, jedzcie i cieszcie się ze mną;) Mam nadzieję, że takich powodów do świętowania będzie coraz więcej
Smacznego,
DukanForever
Naleśnikowe tortillki z kurczakiem
Chociaż naleśniki same w sobie są pyszne to nie byłabym sobą gdybym pozostawiła je w formie nieprzetworzonej;) W związku z tym i w związku z dzisiejszą specjalną imieninową okazją dodałam trochę kurczaka, jogurtu i keczupu i wyszły mi całkiem przyzwoite proteinowe tortille;)
Składniki:
- naleśniki
- 2 piersi kurczaka
- 4 łyżki jogurtu greckiego light
- łyżeczka musztardy
- po 1 łyżeczce keczupu na naleśnik
- oregano
- 1 spory ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj naleśniki.
2. Kurczaka pokrój w stosunkowo drobną kostkę, przypraw i usmaż na patelni.
3. Przygotuj dip czosnkowy - jogurt wymieszaj z musztardą i wyciśniętym czosnkiem, posól i popieprz do smaku.
4. Naleśniki posmaruj keczupem, posyp oregano i połóż porcję usmażonego kurczaka. Zwiń w rulon i podawaj;)
Danie jest dosyć proste i szybkie - robi się je góra pół godziny a jest naprawdę wspaniałym urozmaiceniem diety, szczególnie w fazie czystych protein.
Smacznego,
DukanForever
Składniki:
- naleśniki
- 2 piersi kurczaka
- 4 łyżki jogurtu greckiego light
- łyżeczka musztardy
- po 1 łyżeczce keczupu na naleśnik
- oregano
- 1 spory ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj naleśniki.
2. Kurczaka pokrój w stosunkowo drobną kostkę, przypraw i usmaż na patelni.
3. Przygotuj dip czosnkowy - jogurt wymieszaj z musztardą i wyciśniętym czosnkiem, posól i popieprz do smaku.
4. Naleśniki posmaruj keczupem, posyp oregano i połóż porcję usmażonego kurczaka. Zwiń w rulon i podawaj;)
Danie jest dosyć proste i szybkie - robi się je góra pół godziny a jest naprawdę wspaniałym urozmaiceniem diety, szczególnie w fazie czystych protein.
Smacznego,
DukanForever
Naleśniki
Czasem kiedy mam ciężki dzień i nachodzi mnie ochota by rzucić to wszystko w cholerę i zjeść wielgachny kopiec makaronu z masłem życie ratują mi naleśniki. Te pyszne, lekkie i puszyste krążki potrafią zaspokoić niemal wszystkie moje kulinarne zachcianki. Można je zjeść na słodko z serkiem homogenizowanym i galaretką, z powodzeniem zastępują też (przy odrobinie wyobraźni) ciasto na lasagne, makaron, placki tortillowe i wiele wiele innych. Cudo!;)
Składniki (na 4 średniej wielkości naleśniki):
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki twarożku mielonego
- sól albo słodzik
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj tak aby nie było grudek.
2. Wylewaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż na małym ogniu i przewracaj dopiero gdy zetną się od góry.
Smacznego,
DukanForever
Składniki (na 4 średniej wielkości naleśniki):
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki twarożku mielonego
- sól albo słodzik
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj tak aby nie było grudek.
2. Wylewaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż na małym ogniu i przewracaj dopiero gdy zetną się od góry.
Smacznego,
DukanForever
Etykiety:
dieta proteinowa,
dukan,
naleśniki,
pizza. proteiny
niedziela, 23 maja 2010
Potrawka z kurczaka dla zabieganych
Lubię jeść smaczne rzeczy ale, jak to w życiu bywa, nie zawsze mam czas na to by siedzieć w kuchni i wypróbowywać wymyślne przepisy. Dlatego często robię danie, które w 90% przyrządza się samo;) Kiedy jestem zmęczona i nie mam ochoty eksperymentować albo kiedy nie mam czasu, w przerwie między jednym wykładem a drugim, robię tę błyskawiczną potrawkę z kurczaka.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- mieszanka mrożonych warzyw D'aucy - Azja
- kostka bulionowa
- łyka mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
1. Piersi pokrój w kostkę. Przypraw i podsmaż na patelni.
2. Na podsmażone piersi wysyp mrożone warzywa i wydłub z nich niedozwoloną zieloną fasolę;)
3. Kiedy warzywa już się trochę rozmrożą zalej je kubkiem gorącej wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Dopraw do smaku. Duś pod przykryciem około 20 minut.
4. Na 5 minut przed podaniem mąkę wybełtaj w zimnym mleku i dodaj do potrawki. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez chwilę, żeby sos zgęstniał.
Gotowe. I do tego smaczne i baaardzo sycące;)
Smacznego,
DukanForever
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- mieszanka mrożonych warzyw D'aucy - Azja
- kostka bulionowa
- łyka mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
1. Piersi pokrój w kostkę. Przypraw i podsmaż na patelni.
2. Na podsmażone piersi wysyp mrożone warzywa i wydłub z nich niedozwoloną zieloną fasolę;)
3. Kiedy warzywa już się trochę rozmrożą zalej je kubkiem gorącej wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Dopraw do smaku. Duś pod przykryciem około 20 minut.
4. Na 5 minut przed podaniem mąkę wybełtaj w zimnym mleku i dodaj do potrawki. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez chwilę, żeby sos zgęstniał.
Gotowe. I do tego smaczne i baaardzo sycące;)
Smacznego,
DukanForever
Etykiety:
kurczak,
potrawka,
proteiny+warzywa,
szybkie
piątek, 21 maja 2010
Szwedzki bufet
Pogoda za oknem w końcu przepiękna. Zawsze zadziwia mnie to jak kawałek błękitnego nieba i słońce potrafią optymistycznie nastawić do życia. Aż się chce urządzić imprezę! ;) a jako, że dokładnie dziś ja i Dukan obchodzimy swoją rocznicę (3 miesiące bycia razem) to jest co świętować! Przedstawiam Wam kilka imprezowych pomysłów, którymi zajadać się będą nawet niedukanowi goście.
I. Ogórek z łososiem - inspirowany przepisem dr. Dukana
Składniki:
- długie ogórki - ilość w zależności od liczby zaproszonych gości - ja zrobiłam z 3 średnich i starczyło na przekąskę dla 8 osób
- 6 łyżek białego odtłuszczonego twarogu mielonego
- 50 gram beztłuszczowego twarogu
- 2 plasterki wędzonego łososia
- przyprawy - sól, pieprz, czosnek
- świeży koperek
Sposób przygotowania:
1. Obierz ogórki i zachowaj skórki. Zanurz je we wrzątku na 3 minuty aby stały się bardziej elastyczne. Odsącz i odstaw.
2. Ogórek pokrój na 4 jednakowe kawałki. Każdy kawałek dokładnie wydrąż, pozostawiając mniej więcej centymetrowej grubości dno.
3. Twaróg mielony wymieszaj z twarogiem niemielonym, dodaj przyprawy, posiekany koperek. Powstałą masą napełnij ogórkowe tubki. Całość udekoruj łososiem.
4. Skórki ogórka pokrój wzdłuż na cienkie niteczki i obwiąż nimi tubki jak wstążeczkami.
5. Odstaw do lodówki aż do momentu podania.
Na stole pojawiły się również:
II. Joankowa sałatka z tuńczyka
Skadniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 opakowania serka grani
- 2 jajka
- 3 ogórki kiszone
Sposób przygotowania:
1. dokładnie odsącz.
2. Pokrój w kostkę ogórki i jajka.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
III. Galaretki z kurczaka
Składniki:
- pół kurczaka
- żelatyna - 6 łyżeczek
- kostka bulionowa drobiowa
- przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj duży garnek wody z dodatkiem kostki bulionowej, soli, liścia laurowego i ziela angielskiego.
2. Kurczaka dokładnie umyj i włóż do gotującej się wody. Gotuj przez 1,5 godziny. Wyjmij i poczekaj aż ostygnie.
3. Kurczaka pokrój w małą kosteczkę odrzucając tłuste i brzydkie kawałki. Przełóż pokrojone mięso do foremek na babeczki.
4. Z pozostałego ciepłego wywaru odmierz pół litra (można go przecedzić przez ręcznik kuchenny w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu). Dodaj do odmierzonego wywaru żelatynę i wymieszaj dokładnie.
5. Zalej foremki wywarem i odstaw do lodówki do stężenia.
IV. Jajka z kawiorem i odrobiną majonezu light
V. Kawałki pieczonego kurczaka
Poza powyższymi udział wzięli:
VI. Pieczony udziec indyka pokrojony w plastry
VII. Pieczone skrzydełka kurczaka - dla gości niedukanowych
VIII. Pieczarki marynowane
IX. Ogórki małosolne
X. Kabanosy drobiowe (produkt tolerowany)
XI. Żurawina z chrzanem do mięs - produkt absolutnie NIEDOZWOLONY dla dukanowców.
Udanej zabawy!;)
DukanForever
czwartek, 20 maja 2010
Pizza juwenalijna
Trwają juwenalia. A co robią studenci podczas juwenaliów? Jedzą pizzę i piją piwo! Ja, jako dukanowa studentka, stwierdziłam, że nie odpuszczę sobie tej przyjemności;) Piwo sobie oczywiście darowałam, ale pizzę zjeść MUSIAŁAM. Poszperałam trochę w Internecie, pokombinowałam i oto co mi wyszło:
Składniki na ciasto:
- skrobia kukurydziana - 1 łyżka (można dosypać troszeczkę więcej dla uzyskania idealnej konsystencji ciasta)
- drożdże - 1 łyżeczka w kostce
- otręby owsiane - 2 łyżki
- otręby pszenne - 1 łyżka
- odrobina ciepłego mleka albo wody + 1 pastylka słodziku
- 1 jajko
- koncentrat pomidorowy
- oregano, bazylia
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego (nie może być zbyt gorące!) mleka/wody z dodatkiem słodziku i odstaw w ciepłe miejsce aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki.
2. Skrobię, otręby i jajko wymieszaj w misce i dodaj rozpuszczone drożdże.
3. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem żeby wyrosło (na około 15-20 minut). Powinno troszeczkę się podnieść.
4. Rozgnieć ciasto na blasze (najlepiej wyłożyć ją papierem) albo w naczyniu żaroodpornym, posmaruj koncentratem i posyp bazylią i oregano.
5. Ułóż na cieście dowolne dodatki (ja ułożyłam pomidory, pieczarki, paprykę i usmażoną wcześniej 1 pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. Na fazie samych protein można ograniczyć się do cebuli i mięsa albo tuńczyka czy krewetek - co kto lubi)
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.
Wychodzi z tego taka średnia, około 30centymetrowa pizza. Pycha;)
Życzę smacznego;)
DukanForever
Składniki na ciasto:
- skrobia kukurydziana - 1 łyżka (można dosypać troszeczkę więcej dla uzyskania idealnej konsystencji ciasta)
- drożdże - 1 łyżeczka w kostce
- otręby owsiane - 2 łyżki
- otręby pszenne - 1 łyżka
- odrobina ciepłego mleka albo wody + 1 pastylka słodziku
- 1 jajko
- koncentrat pomidorowy
- oregano, bazylia
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego (nie może być zbyt gorące!) mleka/wody z dodatkiem słodziku i odstaw w ciepłe miejsce aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki.
2. Skrobię, otręby i jajko wymieszaj w misce i dodaj rozpuszczone drożdże.
3. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem żeby wyrosło (na około 15-20 minut). Powinno troszeczkę się podnieść.
4. Rozgnieć ciasto na blasze (najlepiej wyłożyć ją papierem) albo w naczyniu żaroodpornym, posmaruj koncentratem i posyp bazylią i oregano.
5. Ułóż na cieście dowolne dodatki (ja ułożyłam pomidory, pieczarki, paprykę i usmażoną wcześniej 1 pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. Na fazie samych protein można ograniczyć się do cebuli i mięsa albo tuńczyka czy krewetek - co kto lubi)
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.
Wychodzi z tego taka średnia, około 30centymetrowa pizza. Pycha;)
Życzę smacznego;)
DukanForever
Etykiety:
dieta proteinowa,
dukan,
pizza. proteiny,
proteiny+warzywa
Pralinkowe gwiazdki;)
Przyznam szczerze, że przechodząc na dietę najbardziej bałam się tego, że nie będę mogła zjeść czegoś czekoladowego na poprawę humoru, w długie deszczowe wieczory. Jako że wiosna nas w tym roku nie rozpieszcza a wieczory są bardzo długie i bardzo deszczowe postanowiłam, że muszę znaleźć przepis na coś co najbardziej będzie przypominało upragnioną CZEKOLADĘ;) I oto są..Pyszne, kremowe, lekko krówkowo-ciągutkowe pralinki;)
Składniki:
- kakao - 1 łyżka
- jedno żółtko
- 2 łyżki mleka
- 7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
- 3 łyżki słodzika
- kilka kropel olejku waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce. Dodaj tyle mleka żeby masa się dobrze mieszała.
2. Przełóż masę do dowolnych foremek - najlepiej tych do lodu.
3. Odstaw do lodówki żeby masa stężała.
Ot i cała filozofia;) Łatwe, szybkie i baaardzo przyjemne.
Pozdrawiam;)
DukanForever
Składniki:
- kakao - 1 łyżka
- jedno żółtko
- 2 łyżki mleka
- 7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
- 3 łyżki słodzika
- kilka kropel olejku waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce. Dodaj tyle mleka żeby masa się dobrze mieszała.
2. Przełóż masę do dowolnych foremek - najlepiej tych do lodu.
3. Odstaw do lodówki żeby masa stężała.
Ot i cała filozofia;) Łatwe, szybkie i baaardzo przyjemne.
Pozdrawiam;)
DukanForever
Etykiety:
czekolada,
desery,
dieta proteinowa,
dukan,
praliny
Witam serdecznie;)
Witam;)
Zainspirowana kilkoma blogami o podobnej treści postanowiłam dodać w tej materii coś od siebie.
Dietę stosuję już od 3 miesięcy i ponieważ nie lubię jeść monotonnie to cały czas wypróbowuję nowe przepisy. Niektóre odtwarzam, niektóre wymyślam sama a niektóre zapożyczam od członków mojej rodziny. Przez te 3 miesiące uzbierało się ich już całkiem sporo więc stwierdziłam, że założenie bloga będzie dobrym pomysłem - po pierwsze po to, żeby się tymi przepisami podzielić a po drugie - żeby je sobie jakoś uporządkować i mieć je pod ręką w każdej chwili.
Wszystkie przepisy, które tutaj znajdziecie będą wypróbowane, smaczne i w 100 procentach legalne;)
Dla ułatwienia podzieliłam stronę na działy:
- Proteiny
- Proteiny + Warzywa
- Desery
W każdym z nich znajdziecie przepisy na tę fazę diety, na której akurat jesteście.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości;)
P.S. Dajcie znać czy Wam smakowało;)
DukanForever
Zainspirowana kilkoma blogami o podobnej treści postanowiłam dodać w tej materii coś od siebie.
Dietę stosuję już od 3 miesięcy i ponieważ nie lubię jeść monotonnie to cały czas wypróbowuję nowe przepisy. Niektóre odtwarzam, niektóre wymyślam sama a niektóre zapożyczam od członków mojej rodziny. Przez te 3 miesiące uzbierało się ich już całkiem sporo więc stwierdziłam, że założenie bloga będzie dobrym pomysłem - po pierwsze po to, żeby się tymi przepisami podzielić a po drugie - żeby je sobie jakoś uporządkować i mieć je pod ręką w każdej chwili.
Wszystkie przepisy, które tutaj znajdziecie będą wypróbowane, smaczne i w 100 procentach legalne;)
Dla ułatwienia podzieliłam stronę na działy:
- Proteiny
- Proteiny + Warzywa
- Desery
W każdym z nich znajdziecie przepisy na tę fazę diety, na której akurat jesteście.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości;)
P.S. Dajcie znać czy Wam smakowało;)
DukanForever