czwartek, 16 lutego 2012

Oponki

Tzw. oponki idealne podczas zmniejszania oponki;) 

Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki maizeny
- 4 łyżki twarogu mielonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka świeżych drożdży
- słodzik 

Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj wszystkie składniki.
2. Najwięcej zabawy jest z pieczeniem. Polecam tutaj silikonowe foremki do oponek albo opiekacz do pączków. Można też upiec je w foremkach do muffinek, ale wtedy pozbawimy się efektu wizualnego, który pobudzi naszą wyobraźnię. Ja nie miałam ani foremek ani opiekacza, więc piekłam je w porcelanowej grubej miseczce. Dziurkę uzyskałam przez wsadzenie w środek mniejszej miseczki;) 
3. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 15-20 minut. 
4. Możesz też przygotować dżem,na który przepis podam niebawem, galaretkę, dukanowską czekoladę albo inną polewę.




Smacznego,
DukanForever


Print Friendly and PDF

niedziela, 12 lutego 2012

Czekoladowe muffiny od serca

Miłość to znaczy popatrzeć na siebie, 
Tak jak się patrzy na obce nam rzeczy, 
Bo jesteś tylko jedną z rzeczy wielu. 
A kto tak patrzy, choć sam o tym nie wie, 
Ze zmartwień różnych swoje serce leczy, 
Ptak mu i drzewo mówią: przyjacielu. 

Wtedy i siebie, i rzeczy chce użyć, 
Żeby stanęły w wypełnienia łunie. 
To nic, że czasem nie wie, czemu służyć: 
Nie ten najlepiej służy, kto rozumie. 

                                                           "Miłość" Czesław Miłosz


Coś na Walentynki. Kakaowe muffiny z kawałkami czekolady.

Składniki na ciasto:
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 2 łyżeczki maizeny
- 2 jajka
- 2 łyżeczki odtłuszczonego mleka w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki kakao
- 2 łyżki słodziku
- 3 łyżeczki twarogu mielonego

Składniki na kawałki czekolady:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kakao
- słodzik
- aromat, najlepiej jakiś orzechowy

Sposób przygotowania:

I. Kawałki czekolady:
1. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki.
2. Rozsmaruj średnio cienką warstwę czekolady na papierze do pieczenia.
3. Włóż do zamrażarki na godzinę.
4. Wyjmij z zamrażarki i potnij nożem na kawałki.

II. Ciasto:
1. Wymieszaj wszystkie składniki. 
2. Włóż ciasto do foremek albo do dowolnego naczynia nadającego się do mikrofalówki (UWAGA! ciasto mocno rośnie).
3. Piecz na najwyższej mocy przez 5 minut. 
4. Udanych Walentynek!;)


Smacznego,
DukanForever

Print Friendly and PDF

Drożdżowy chleb mikrofalówkowy

W końcu dorwałam się do mikrofalówki. Cudowna sprawa..Poniżej jeden z efektów;)


Składniki:
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 jajko
- 2 białka
- 3 łyżki twarogu mielonego 
- 1/3 kostki drożdży
- sól, przyprawy 

Sposób przygotowania:
1. Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki.
2. Przełóż masę do mikrofalówkowego naczynia i pamiętaj, że chleb urośnie podczas pieczenia, więc naczynie musi być trochę większe. 
3. Piecz około 5 minut na najwyższej mocy. 
4. Ten krok jest opcjonalny -  można jeszcze wyjąć chleb z naczynia, wyciąć kawałek papieru do pieczenia i podpiec chleb przez 4-5 minut na crispie. Wtedy staje się on bardziej zarumieniony i chrupiący.

Smacznego,
DukanForever

Print Friendly and PDF